English

English (EN)

Search
Menu Menu
Internetowy sklep zielarski
Shopping Cart
0
Shopping Cart
Menu Menu
Shopping Cart Shopping Cart
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

News

Wpływ kolagenu na skórę i stawy. Jak uzupełniać? Lepszy kolagen do picia czy kolagen w proszku?

Dodano 03.12.2021
Czas czytania artykułu Około 14 minut czytania

Skutki niedoboru kolagenu organizmu najłatwiej możemy zauważyć obserwując stan skóry. To na niej pojawiają się łatwe do zaobserwowania zmarszczki. Ale co z wnętrzem organizmu. Nie widzimy, co jest w środku i w jakim jest stanie. W tym przypadku o problemach z tkanką kolagenową organizm daje znać przy pomocy pojawiającego się bólu.

Czytaj dalej

Ashwagandha - korzeń indyjskiego rzeńszenia

Dodano 19.11.2021
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Witania ospała, znana pod egzotyczną dla nas nazwą ashwagandha, to to roślina z grupy psiankowatych. Charakteryzują ją piękne żółte kwiaty w kształcie dzonków oraz czerwone jagody pojawiające się w okresie owocowania krzewu. Występuje głównie w suchych rejonach klimatu tropikalnego oraz subtropikalnego, w krajach takich jak Indie czy Sri Lanka. Ale można ją też znaleźć na terenie Włoch, Grecji czy Hiszpanii. Nazywana bywa też żeń-szeniem indyjskim lub wiśnią zimową. Ceniona jako surowiec zielarski. Owoce oraz korzeń ashwagandhy wykorzystywany jest w wielu recepturach, głównie ukierunkowanych jako tonizujące działanie układu nerwowego.

Czytaj dalej

Olejek eukaliptusowy

Dodano 18.11.2020
Czas czytania artykułu Około 2 minuty czytania

Otrzymywany z liści eukaliptusa olejek można stosowąć do aromatyzacji powietrza, do kąpieli oraz nacierań.

Czytaj dalej

Acerola - wiśnia Barbadosu

Dodano 08.09.2020
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Eksperci do żywienia uważają acerolę za bogate źródło antyoksydantów. Ponad 200 substancji odżywczych zostało oznaczonych w surowcach pochodzących z tej rośliny.  W medycynie tradycyjnej indian amerykańskich wiśnia aceroli była używana jako środek pomocniczy w przypadku szeregu dolegliwości. Dziś również jest wymianiana jako surowiec, z którego może być pozyskiwana naturalna witamina c.

Czytaj dalej

Standardy jakościowe miodów manuka

Dodano 11.08.2020
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Producent miodów manuka z Nowej Zelandii - firma Manuka Health New Zealand - prowadzi regularny nadzór nad procesami wytwarzania miodu manuka. Proces kontroli produkcji zaczyna się już od momentu zbioru pyłków kwiatowych przez pszczoły, a kończy na badaniu satysfakcji Klienta.

Czytaj dalej

Właściwości substancji pochodzących z rośliny Morinda citrifolia

Dodano 21.05.2020
Czas czytania artykułu Około 3 minuty czytania

Każdy rejon naszej planety obfituje w specyfinczą dla niego florę. Mieszkańcy poszczególnych rejonów na podstawie wielopokoleniowych doświadczeń wyselekcjonowali gatunki roślin potencjalnie użyteczne. Pośród nich również takie, które mogą mieć zastosowanie w żywieniu, dietetyce oraz mogą być użyteczne medycznie. U nas powszechnie stosowaną rośliną stosowaną w medycynie tradycyjnej jest popularny czosnek. Polinezyjczycy mają natomiast morwę indyjską - populanie znaną jako noni. Jakie właściwości zadecydowały, że noni zostało dostrzeżone jako potencjlanie przydatne w zastosowaniach terapeutycznych?

Czytaj dalej

Owoc granatu - źródło młodości

Dodano 16.04.2020
Czas czytania artykułu Około 4 minuty czytania

Powszechnie znana jest antyoksydacyjna rola polifenoli. Te naturalne przeciwutleniacze występują w wielu surowcach stosowanych na potrzeby żywienia i dietetyki. Bogatym źródłem polifenoli są owoce granatowca. Wiele źródeł wymienia owoc granatowca jako bardzo korzystny dla diety osób borykających się z problemami układu krążenia oraz mężczyzn cierpiących na problemy z prostatą. Dlaczego właśnie owoc granatu?

Czytaj dalej

Biszofit połtawski - dlaczego tak chętnie sięgamy po sole magnezowe z Połtawy

Dodano 14.01.2020
Czas czytania artykułu Około 1 minuta czytania

Od kilku lat na półkach naszego sklepu zielarskiego gości importowany z Ukrainy, oryginalny biszofit połtawski. Jest to sól magnezowa wydobywana z podziemnych pokładów głębinowych. Na półkach zielarnii można znaleźć biszofit w różnych pojemnościach opakowań zarówno w formie płynnej jak i w postaci żelu bądź maści. Na biszofit warto zwrócić uwagę w kilku przypadkach.

Czytaj dalej
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl